Aorta on a chip
In mijn wereld krijgen we veel aandacht en applaus wanneer we een goal scoren. Maar in mijn ogen verdienen deze onderzoekers en familie die dag in dag uit in teamverband zich inzetten voor hun onderzoek en redden van mensenlevens ook een applaus, aandacht en steun. Hun doorzettingsvermogen is werkelijk inspirerend.
Toby Alderweireld
Interview Toby Alderweireld
Wat heeft u gemotiveerd om mee te doen met dit project rond erfelijke hartziekten?
Toby: Via een contact kreeg ik kennis van het project en de ouders van Aurélien, Romain en Ludivine. Aurélien heeft het syndroom van Marfan. Het syndroom van Marfan is er één van en bij deze is genezing niet mogelijk. Na een gesprek met de mensen van UZA foundation, deze organisatie ondersteunt klinisch wetenschappelijke projecten van het UZA en UAntwerpen, maakte ik ook kennis met Prof. Dr. Bart Loeys die me toelichting gaf over het onderzoek dat hij en zijn onderzoeksteam doen naar o.m. dit syndroom, wat zij realiseren is bijzonder en hoopgevend.
De gedrevenheid en de inzet van onderzoekers zoals Bart maar absoluut ook van Romain en Ludivine, overtuigde me dat ik hier misschien kon helpen, al was het maar door deze zeldzame ziekte en het onderzoek in de kijker te zetten. Het is bewonderingswaardig om te zien hoe zij, onderzoekers en familie, als een echt team elke dag in stilte en toewijding strijden en zo ongelofelijke dingen realiseren waarvan niemand op de hoogte is.
In mijn wereld krijgen we veel aandacht en applaus wanneer we een goal scoren of een prijs winnen. Daar ben je dan fier op en dat geeft je een boost. Maar in mijn ogen verdienen deze onderzoekers en familie die dag in dag uit in teamverband zich inzetten voor hun onderzoek, voor het verbeteren en zelfs redden van mensenlevens ook een applaus, aandacht en steun. Hun doorzettingsvermogen is werkelijk inspirerend.
Jullie naam verschilt met 1 letter, speelde dat ook een rol?
Toby: Dat was zeker een goede voorzet! Natuurlijk trok het iets makkelijker m’n aandacht. Maar, wat het belangrijkste voor mij was was het verhaal van Aurélien, het syndroom van Marfan. Het respect voor wat zijn ouders al gepresteerd hadden om hieraan bekendheid te geven, het ongelooflijk onderzoek dat ze zelf al gedaan hadden, hun ontdekkingen waar medici verder mee konden, de inspanningen die ze deden om het onderzoek te steunen.
Hun inzet leveren ze natuurlijk voor hun zoon Aurélien, net als wij ook voor onze kinderen zouden doen, maar eigenlijk ook voor duizenden anderen. Op die manier voel ik me verbonden.