Carlo's verhaal: zijn strijd tegen leukemie en inzet voor het kankeronderzoek
Getuigenis Carlo Adriani
Carlo is 3.5 jaar geleden gediagnoseerd geweest met leukemie. Samen met zijn goede vriend Jef, die ook kanker heeft, besloten ze geld in te zamelen voor leukemie, specifiek voor het onderzoek hier in het UZA.
Carlo koos dit goede doel vanwege zijn vrienden. Velen van hen waren gediagnosticeerd met kanker of waren er zelfs aan overleden, en dat raakte hem diep. Het nieuws van zijn diagnose kwam als een mokerslag. Van de ene op de andere dag veranderde zijn hele leven. Nadat hij het harde nieuws aan de telefoon had gekregen, werd hij overmand door een gevoel van wanhoop, alsof zijn einde nabij was. Maar na dat moment besloot hij dat hij iets moest doen, iets positiefs. Hij zette zich in om geld in te zamelen ter ondersteuning van de strijd tegen kanker.
Kanker heeft Carlo's persoonlijke leven diepgaand beïnvloed. Hij merkt dat hij niet meer zo snel boos wordt. “Je kan op verschillende manieren reageren in moeilijke situaties en ik kies ervoor om lief en aardig te zijn tegen anderen. Ik oordeel niet meer zo snel en ik ben ook een pak emotioneler geworden. Als ik bijvoorbeeld in het UZA loop en een jong persoon in een rolstoel zie, dan raakt dat mij. Het is zo oneerlijk. Ik kan gewoon niet meer tegen de leed van anderen.”
Voordat hij zelf kanker kreeg, had hij er nooit echt over nagedacht om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Maar diep van binnen wist hij altijd dat voldoende financiering zou betekenen dat onderzoekers aan oplossingen zouden werken. “Eigenlijk is het alsof je een revolver hebt maar geen kogels. En dan word je wakker en heb je opeens die kogels om de strijd aan te gaan. Dit is waarom ik denk dat het steunen van het onderzoek belangrijk is.” aldus Carlo.
CAR-T Celtherapie
Onderzoek
CAR-T-celtherapie is een innovatieve behandeling waarbij het immuunsysteem van de patiënt wordt ingezet tegen kanker. De therapie wordt lokaal geproduceerd bij anicells, een spin-off van UZA en UAntwerpen, en biedt sneller toegang tot nieuwe behandelingen. Deze aanpak heeft hoopvolle resultaten opgeleverd bij leukemie, lymfeklierkanker en multiple myeloom. Door gezonde cellen te sparen en gericht kankercellen aan te vallen, biedt CAR-T een preciezere behandeling dan traditionele methoden. Lokale productie verkort de wachttijd en verlaagt de kosten, wat essentieel is voor ernstig zieke patiënten.