Fonds Be-Lief
"Grace werd gediagnosticeerd met multipel myeloom, een zeldzame vorm van beenmergkanker. De huidige behandelingen zijn zwaar en bieden geen genezing, dus zoeken we naar nieuwe oplossingen. Een veelbelovend alternatief is het onderzoek van Prof. Dr. Sébastien Anguille."
Fonds Be-Lief
Grace werd gediagnosticeerd met multipel myeloom, ofwel de ziekte van Kahler. De ziekte van Kahler is een zeldzame vorm van kanker. Het is een aandoening van het beenmerg, veroorzaakt door een ongecontroleerde woekering van een bepaald type witte bloedcellen; de plasmacellen. Deze staan onder normale omstandigheden in voor de vorming van antilichamen.
De bestaande behandelingen (of beter: die nu binnen ons zorgsysteem vallen) zijn erg ingrijpend en bieden geen genezing. Daarom vonden wij het tijd om opnieuw alternatieven te ontwikkelen en op zoek te gaan naar een oplossing die van deze aandoening een chronische ziekte kan maken. Eén van die meest veelbelovende alternatieven is het onderzoek van Prof. Dr. Sébastien Anguille
Waarom Be-Lief?
BE-lief, dat zijn wij allemaal. Niet alleen de vrienden en familie van Grace, maar iedereen die zich verbonden voelt met iemand die lijdt aan multipel myeloom. Een ziekte waarvoor er vandaag nog geen genezing kan worden beloofd. Maar wél een perspectief. Daar is verder onderzoek voor nodig. En geld. Daarom is er BE-lief. Want wij geloven in een medicijn. In ons team. En vooral in lief zijn voor elkaar.
Het onderzoek
Immuuntherapie met CAR-T-cellen is een vrij recente en zeer veelbelovende vorm van celtherapie. Specifieke witte bloedcellen, namelijk de T-cellen, worden afgenomen bij de patiënt en vervolgens in het labo genetisch gemoduleerd. Dankzij deze genetische bewerking kunnen de T-cellen een nieuw soort eiwit aanmaken, een CAR (chimeric antigen receptor). Dit is een soort grijparm op het oppervlak van de T-cel waardoor zij beter in staat is kankercellen te herkennen, vast te grijpen en te doden.
Terug toegediend gaan ze de kankercellen opsporen en vernietigen. Met deze therapie werden reeds mooie en hoopgevende resultaten geboekt bij patiënten met acute lymfatische leukemie (ALL) die waren hervallen, en ook bij sommige vormen van lymfeklierkanker.
CAR T-celtherapie staat nog in zijn kinderschoenen. UZA zet zijn expertise in om deze veelbelovende technologie mee verder te ontwikkelen, de doeltreffendheid te verhogen en zo meer kankerpatienten te kunnen helpen.
Meer info kan je ook vinden op hun website: https://www.be-lief.be/