koortstherapie

Het Onderzoeksfonds ‘Koortstherapie tegen kanker’ ondersteunt onderzoek naar een innovatieve behandelmethode voor pancreaskanker. Deze aanpak maakt gebruik van het intraveneus toedienen van gefermenteerd maretakextract om koorts op te wekken bij patiënten.

Koortstherapie tegen kanker

Wat is Koortstherapie?

Bij koortstherapie wordt door middel van een hoge dosis maretakextract gecontroleerd koorts geïnduceerd. Het werkingsmechanisme heeft twee componenten:

  1. Immuunstimulatie: Stoffen in maretak versterken het immuunsysteem en kunnen kankercellen aanpakken via geprogrammeerde celdood (apoptose) en een direct cytotoxisch effect.
  2. Koorts als trigger: De toediening van maretak veroorzaakt koorts, wat het immuunsysteem extra activeert.

Doel en opzet van de studie

Het fonds ondersteunt een fase I klinische studie bij uitbehandelde pancreaskankerpatiënten. Het onderzoek vindt plaats in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en het Delta Ziekenhuis in Brussel. Het hoofddoel is het vaststellen van een veilige en effectieve dosering van intraveneus maretakextract.


Eerdere studies als basis

De huidige studie bouwt voort op bestaand onderzoek:

  • Whole Body Hyperthermia (WBH): Onderzoek van UZA met hyperthermische behandelingen resulteerde in verbeterde levenskwaliteit en leidde tot de oprichting van de spin-off Elmedix.
  • Maretaktoepassingen in Europa: In Duitstalige landen wordt maretakextract subcutaan toegediend om de levenskwaliteit te verbeteren. Uit studies blijkt dat intraveneuze toediening van hoge doses mogelijk effectiever is, met minimale bijwerkingen.