Gynaecologische kanker
In het UZA wordt baanbrekend onderzoek gedaan naar de behandeling van gynaecologische kankers. Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen van innovatieve therapieën die beter afgestemd zijn op de patiënt, met als doel betere overlevingskansen en minder bijwerkingen.
Onderzoek naar gynaecologische kanker
Gynaecologische kankers, zoals eierstokkanker, worden vaak pas in een laat stadium ontdekt, waardoor de behandeling complexer wordt. Eierstokkanker ontwikkelt zich in organen die vrij in de onderbuik liggen, wat betekent dat tumoren onopgemerkt kunnen groeien totdat ze een aanzienlijk volume bereiken. Bij twee derde van de patiënten wordt de ziekte pas ontdekt wanneer deze al is uitgezaaid, en in 50 tot 55 procent van de gevallen hervalt de kanker na behandeling.
Helaas is er geen effectieve screeningsmethode voor eierstokkanker, zoals dat wel het geval is bij baarmoederhalskanker. Dit maakt het des te belangrijker om bewustwording te creëren rond symptomen zoals aanhoudende buikklachten of een opgeblazen gevoel, vooral bij vrouwen met een familiale voorgeschiedenis.
Professor Sevilay Altintas benadrukt het belang van klinische studies om nieuwe behandelingen te ontwikkelen en hoopvolle vooruitgang te boeken in de behandeling van eierstokkanker. Dankzij nieuwe medicatie, zoals PARP-remmers, kan eierstokkanker stilaan evolueren van een ‘silent killer’ naar een chronische ziekte. Deze medicatie helpt bij sommige patiënten de ziekte langdurig onder controle te houden en biedt zelfs in enkele gevallen genezing.
Dankzij giften kunnen verdere klinische studies worden uitgevoerd, wat essentieel is om de behandeling van gynaecologische kankers te blijven verbeteren. "De wetenschap staat gelukkig niet stil," aldus prof. Altintas.