Het Victoirefonds
Mond-, Kaak- en Aangezichtskankers hebben een enorme impact op de levenskwaliteit van patiënten. Vaak zijn grote uitsnijdingen nodig om levens te redden.
Het Victoirefonds zet zich in om MKA patiënten een verbeterde levenskwaliteit en levensverwachting te geven.
Het Victoirefonds
Mond-, Kaak- en Aangezichtskankers (MKA kankers) hebben een enorme impact op de levenskwaliteit van patiënten. Om de levenskwaliteit en -verwachting van deze patiënten te verbeteren heeft een MKA patiënte het Victoirefonds opgericht. Met dit fonds wil ze heel specifiek het academisch en klinisch onderzoek van dr. Michel Bila mogelijk maken.
Het onderzoek
Dr. Michel Bila wil zijn academisch en klinisch onderzoek op drie topics toespitsen:
1. Het inzetten van immuuntherapie als neoadjuvante – of dus preoperatieve – behandeling. De bedoeling is om de tumor te verkleinen, zodat deze gemakkelijker te verwijderen is. Tevens dient het om de overleving te verbeteren. De eerste resultaten van de toegepaste immuuntherapie, met name het inzetten van checkpoint inhibitoren, zijn positief.
Het doel is om dit verder te onderzoeken en zo de behandelingsstrategieën te optimaliseren. Via onderzoek van tumorweefsel dat zowel voor als na deze therapie beschikbaar is, kunnen nieuwe biomarkers worden geïdentificeerd en kan respons en resistentie worden geanalyseerd. Dit klinisch onderzoek zal in nauwe samenwerking met het CORE-lab op UAntwerpen, onder leiding van prof. Evelien Smits en onderzoekers Christoph Deben en An Wouters, worden gevoerd.
2. Waarborgen van een zo hoog mogelijke levenskwaliteit van de patiënten bij behandeling van MKA kanker. Immers, vaak worden bij MKA kankers grote uitsnijdingen gedaan in het gelaat of de hals van de patiënt. Via multidisciplinair onderzoek zullen functionele en psychosociale parameters, zoals QoL (Quality of Life), kauwkracht, slikfunctie, mobilisatie en het gebruik van activity trackers om revalidatie na heelkunde te bevorderen worden opgevolgd met als doel deze te verbeteren.
3. 3D-planning en -technologie: door het combineren van 3D-planning met dentale implantologie wordt het mogelijk om de dentitie van patiënten in één en dezelfde procedure te herstellen. Samen met de UAntwerpen wil dr. Bila een voortrekkersrol vervullen in zowel theoretisch onderzoek als praktische klinische toepassingen van 3D-technologie en gepersonaliseerde implantaten om immediaat herstel van de gebitsfunctie te realiseren.
Het doel van dr. Bila is om oncologische MKA patiënten zo veel mogelijk te helpen, van diagnose tot herstel om hun levenskwaliteit en levensverwachting zo veel mogelijk te vergroten.