Prof. Stijn Verhulst vertelt: ‘Intussen weten we dat zowel kinderen als volwassenen met longaandoeningen meer klachten hebben in een omgeving met veel luchtverontreiniging. Onze kinderen zijn de meest kwetsbare groep in de samenleving. Ze zijn kleiner, ademen sneller en verwerken blootstelling aan luchtverontreiniging slechter dan volwassenen. Bij het project REACH willen we voor de eerste keer in België kwantitatief vaststellen wat de impact is van luchtverontreiniging op gezonde kinderen. We vermoeden dat luchtverontreiniging een impact kan hebben op de longen en het hart- en vaatstelsel, ook bij gezonde kinderen.
De mogelijkse nadelige effecten van slechtere luchtkwaliteit op de gezondheid van kinderen werd in het verleden nog niet uitvoerig onderzocht. Dit is essentieel aangezien kinderen de meest kwetsbare groep in onze samenleving zijn omdat hun longen en hart- en vaatfuncties alsook hun immuunsysteem nog in volle ontwikkeling zijn. Schade kan dus een impact hebben op latere leeftijd, tijdig detecteren en ingrijpen is noodzakelijk." “Er is uiteraard al door verschillende instanties en organisaties onderzoek verricht naar luchtverontreiniging.
UAntwerpen heeft in recent onderzoek nog de hoeveelheid fijnstof in de straten van Vlaanderen in kaart gebracht. Echter, de precieze gezondheidseffecten van luchtverontreiniging zijn eigenlijk nog niet duidelijk. Tot op vandaag zijn er geen studies beschikbaar die een rechtstreeks, één op één, relatie bestuderen tussen de graad van luchtverontreiniging (concentratie fijn stof – concentratie stikstofoxide) en de impact ervan op longfunctie en functies van hart- en bloedvaten bij kinderen. Het UZA wil graag dit onderzoek opstarten. We zien het als onze verantwoordelijkheid naar de samenleving toe".