Muziektherapie

Muziektherapie is een innovatieve therapie die gericht is op het ondersteunen van pasgeborenen, vooral diegenen die te vroeg geboren zijn en opgenomen zijn op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Deze therapie helpt niet alleen om stress bij kwetsbare baby’s te verminderen, maar zorgt ook voor stabielere lichaamsfuncties en ondersteunt hun hersenontwikkeling.

Brano en Valentina
Muziektherapie
Muziektherapie

Warme klanken, muziektherapie voor de kleinste

Onderzoek

Muziektherapie op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU)

De geboorte van een baby is een van de mooiste momenten in het leven van ouders, maar voor een aantal gezinnen verloopt dit moment veel minder zorgeloos. Wereldwijd wordt 1 op de 10 baby’s te vroeg geboren. In het UZA, waar elk jaar zo’n 500 kindjes op de neonatologie worden opgenomen, zorgt muziektherapie voor de allerkleinsten voor een stukje rust te midden van de intensieve zorg.

"Muziektherapie biedt een uitweg uit de stress voor zowel baby’s als ouders", zegt muziektherapeute Anneke Naaijkens-Doek, die sinds de zomer van 2022 muziektherapie aanbiedt voor premature baby’s en pasgeborenen op de neonatale afdeling van het UZA. 

Wat is muziektherapie?

Muziektherapie is een unieke behandeling die speciaal is ontwikkeld om aan te sluiten bij de behoeften van te vroeg geboren baby’s. Onderzoek toont aan dat de therapie een stabiliserend effect heeft op vitale functies, zoals hartslag, ademhaling en de zuurstofopname in het bloed. Door deze rustgevende invloed kan muziektherapie ook bijdragen aan een betere neurologische ontwikkeling op de lange termijn.

Tijdens de sessies maakt muziektherapeute Anneke Naaijkens-Doek live muziek voor de baby’s en ouders. “Dat kan met een gitaar, een ocean disk - een speciaal ontwikkeld instrument dat de geluiden van in de baarmoeder nabootst - of met mijn stem,” legt Anneke uit. “Samen met de ouders kies ik een liedje dat voor hen belangrijk is, waar ze bijvoorbeeld een mooie herinnering aan hebben. Daarna begeleid ik hen om het liedje te zingen voor hun baby, bijvoorbeeld bij de couveuse of tijdens het kangoeroeën.”

Wat muziektherapie uniek maakt, is dat het altijd wordt afgestemd op de fysieke behoeften van de baby. Anneke vervolgt: “Muziektherapie vertrekt altijd vanuit ‘entrainment’: het (muzikaal) meebewegen met fysieke parameters van het kind, zoals het ademtempo, zuigtempo, hartritme of de manier van huilen. Dat is het grootste verschil tussen muziektherapie en ‘gewone’ muziek: het is altijd afgestemd op waar de baby op dat moment nood aan heeft.”

Muziektherapie heeft niet alleen invloed op de baby’s zelf, maar ook op de ouders. In een omgeving die vaak door stress en onzekerheid gekenmerkt wordt, biedt de therapie hen een kans om samen te komen en verbinding te maken met hun kindje.

Hoe worden de resultaten gemeten? 

Vitale parameters van de baby's worden continu geregistreerd. Tekenen van stress bij baby's worden gemeten met behulp van vitale parameters en cortisolmetingen in het speeksel voor en na muziektherapie. Daarnaast wordt de COMFORT Neo-schaal beoordeeld. De groei van de baby wordt wekelijks gemeten. De neurologische ontwikkeling van de baby's wordt beoordeeld op de gecorrigeerde leeftijd van 2 en 5 jaar. Het stressniveau van de ouders wordt gemeten met behulp van een smartwatch die de hartslagvariabiliteit en huidgeleiding meet. Daarnaast zal een vragenlijst worden gebruikt om posttraumatische stress te meten en de moeders krijgen ook een vragenlijst om het risico op een postnatale depressie in te schatten.

Jouw steun maakt het mogelijk

Wil jij helpen deze muziektherapie voort te zetten? Steun dan het onderzoek van muziektherapie in neonatale zorg. Zo kunnen we samen zorgen voor meer vreugdevolle, gezonde startmomenten voor kwetsbare baby’s.