Pain@Home
Wat is Pain@Home?
Digitale pijnbestrijder
Het is een innovatief digitaal zorgplatform, ontwikkeld in UZA door prof. dr. Guy Hans, dat patiënten vóór én na een operatie begeleidt om chronische pijn te voorkomen.
Chronische pijn betekent dat een patiënt drie maanden na een ingreep nog steeds last heeft, in die mate dat leven zoals voorheen niet mogelijk is. “Chronische pijn heeft een effect op de nachtrust, op het activiteitsniveau, op het familiale en sociale leven, op je werk. Het kan leiden tot sociaal isolement”, zegt Guy Hans
Patiënten met een hoger risico (zoals na borst-, lies- of rugingrepen, of met angst voor pijn) worden via een app dagelijks opgevolgd: ze rapporteren hun pijnniveau, activiteit, medicatie en slaap, en ontvangen op maat informatie en oefeningen.
Een multidisciplinair zorgteam in het ziekenhuis monitort de input 7 dagen per week, stemt samen met huisartsen of thuisverpleegkundigen bij, en grijpt snel in als er verontrustende signalen zijn — zodat pijn niet “ontspoort” tot een chronische toestand.
Pain@Home creëert een “virtueel nazorgteam”, centraal gericht op proactieve pijnbestrijding en het voorkomen van langdurig lijden, een belangrijke stap in geconnecteerde en preventieve zorg.
Leren uit pijnopvolging
Door continu te meten en op te volgen wordt het ook mogelijk om eventuele gaten in zorgprotocollen sneller op het spoor te komen. “Als we telkens weer zien dat er de vijfde of de zesde dag na thuiskomst iets specifieks gebeurt, kunnen we uitzoeken wat er foutloopt en aanpassen. De app bevordert dus ook een lerend gezondheidssysteem.”
Hans hoopt dat op termijn Pain@Home ingang vindt in alle ziekenhuizen en bij alle zorgverleners. De financiering moet wel nog worden afgestemd op deze holistische en multidsciplinaire aanpak. “Met deze app kunnen we de hospitalisatieduur beperken, het medicatieverbruik doen dalen, de revalidatie efficiënter maken en de re-integratie versnellen. Maar omdat dit verschillende hokjes zijn, ziet de overheid niet wat het opbrengt. Ook op dat vlak helpt het om transversaal, over de muurtjes heen, te kijken.”