UZA@Home
UZA@Home werd in april 2024 bekroond als Zorginnovatie van het Jaar, met dank aan zijn vermogen om een “virtueel ziekenhuis in de woonkamer” te creëren.
Wat is UZA@Home?
Een persoonlijk gezondheidskompas tijdens en na het ziekenhuisverblijf
Een slim digitaal en interactief platform dat patiënten ondersteunt en begeleidt tijdens hun volledige zorgtraject in het ziekenhuis en daarbuiten.
Dit beveiligde platform is onderdeel van het elektronisch patiëntendossier, zodat de zorgprofessionals een goed overzicht hebben van alle informatie, én aan kennisopbouw kunnen doen.
Aangepast aan ons digitale leven
Een groot deel van ons leven verloopt digitaal. We kopen, beleven en communiceren online. Daarom moeten we als zorginstelling onze diensten ook digitaal uitbreiden. Voor een nog betere, efficiëntere en meer kwalitatieve, eigentijdse zorgverlening. UZA@Home maakt dit mogelijk. We waken bij de ontwikkeling van digitale platformen strikt over de veiligheid en privacy van medische gegevens.
Via het platform (en app) kun je onder andere:
- Medisch dossier raadplegen
- Afspraken maken, bekijken, beheren
- Thuisopvolging
- Videoconsultatie
- Zorgpaden
Patiënten kunnen in UZA@Home geïncludeerd worden in een zorgpad waarvoor ze in behandeling zijn. Die zorgpaden bestaan uit verschillende bouwstenen die voor patiënten samenkomen tot één verhaal.
- Digitaal invullen en versturen van vragenlijsten
Je kan patiënten verder opvolgen buiten de muren van het ziekenhuis m.b.v. een vragenlijst om te peilen naar zijn/haar gezondheidstoestand. Vragenlijsten kunnen ook voor een langere tijdspanne en met een specifieke periodiciteit uitgestuurd worden om data te kunnen trekken uit het ziekteverloop of voor onderzoek. Hier kunnen ook meettoestellen/wearables aan gekoppeld worden. - Telemonitoring
Patiënten kunnen tot meermaals per dag vitale parameters doorgeven via toestellen die verbonden zijn met UZA@home. De data wordt rechtstreeks doorgestuurd naar UZA@Home waardoor je als zorgverlener op afstand de gezondheidstoestand van je patiënt kan opvolgen en indien nodig sneller actie kan ondernemen. - Patiënteducatie op maat
Elke patiënt volgt zijn persoonlijke traject in het UZA. Daarom willen we ook hun virtuele traject inzichtelijk en op maat aanbieden. We sturen educatie gefaseerd uit op de momenten waarop patiënten geïnformeerd willen worden: wanneer ze zich voorbereiden op een afspraak of opname, of net na een consultatie om de gegeven informatie van de zorgverlener thuis te kunnen herlezen. De dienst communicatie stippelt samen met de medische diensten 'patient journeys' uit en ontwikkelt van daaruit zorgpaden afgestemd op de noden en het tempo van de patiënt.